1η Παρουσίαση ΣΒΑΚ Κέας – Απολογισμός

bycivinet-7

Το διάστημα 9-12 Απριλίου, στελέχη της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ της Κέας μετέβησαν στο νησί και πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων, ερευνών, εργαστηρίων και παρουσιάσεων στο κοινό, τους φορείς και τα στελέχη του Δήμου Κέας.

Δημόσια Παρουσίαση

Η κυριότερη δράση του τριημέρου ήταν η δημόσια παρουσίαση του ΣΒΑΚ στο Πνευματικό Κέντρο “Στυλιανός Ρέστης” στην Κορησσία, το Σάββατο 11 Μαΐου το πρωί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 40 πολίτες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων (βλ. λίστα συμμετεχόντων παρακάτω), εκδηλώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας του νησιού και ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να προσδοκούν από αυτό στην καθημερινή τους ζωή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Κέας, κύριος Γιάννης Ευαγγέλου, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για το ΣΒΑΚ και το τι προσδοκά ο Δήμος μέσα από αυτό. Η παρουσίαση έγινε από τα στελέχη του Δικτύου CIVINET CY-EL, Κοσμά Αναγνωστόπουλο (συντονιστής Ομάδας ΣΒΑΚ) και Βίβιαν Δούμπα (υπεύθυνη συμμετοχικού σχεδιασμού), ενώ μαζί τους ήταν συνεργάτες από την τεχνική εταιρία “ΔΡΟΜΟΣ”  που λειτουργεί υποστηρικτικά σε θέματα υποδομών.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (POWERPOINT)

Σε συνέχεια της παρουσίασης, ακολούθησε εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να παραμένει στο χώρου του πνευματικού κέντρου και να συμμετέχει ενεργά. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη μεθοδολογία του World Café (Καφέ του Κόσμου), όπου οι συμμετέχοντες-ουσες κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε τρία ερωτήματα, μέσα από διάλογο σε ομάδες με εναλλασσόμενη σύνθεση. Τα ερωτήματα αυτά αφορούσαν:

α) την καταγραφή των αναγκών τους

β) τις δυνατότητες που προσφέρει το νησί για την ικανοποίηση των αναγκών τους

γ) το ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο καθένας ως φορέας ή κάτοικος

Στο τέλος του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οι ανάγκες, οι δυνατότητες και οι πιθανοί ρόλοι μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναγνωρίζοντας εν πολλοίς τα σημεία σύγκλισης που υπάρχουν και άρα την κοινή ανάγκη για δράση και συμμετοχή στη διαδικασία εκπόνησης του ΣΒΑΚ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους το πρώτο ερωτηματολόγιο που συνέταξε η ομάδα του ΣΒΑΚ, προκειμένου να καταγράψουν και να μοιραστούν οι πολίτες στοιχεία για την υπάρχουσα κατάσταση κινητικότητας στην Κέα.

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς

Την Παρασκευή 10 Μαΐου το απόγευμα η ομάδα του ΣΒΑΚ συναντήθηκε με φορείς, κατοίκους και επαγγελματίες που έχουν ως έδρα τους την Ιουλίδα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και καταγράφηκαν οι ανάγκες του οικισμού στον τομέα των μεταφορών, καθώς και μια σειρά προτάσεων, με ειδικότερη έμφαση στο θέμα της πρόσβασης προς την καρδιά του οικισμού, τόσο για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων όσο και για τη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η επιμέρους συζήτηση για την ταυτότητα και την βιωσιμότητα της Ιουλίδας, αλλά και του νησιού, καθώς και των κοινωνικο-πολιτισμικών χαρακτηριστικών του.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 12 Μαΐου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επαγγελματίες των μεταφορών στο νησί (λεωφορεία, ταξί), όπου μέσα από γόνιμο διάλογο αναδείχθηκαν οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης του συστήματος μεταφορών, όχι μόνο για τη θερινή περίοδο αλλά και τη χειμερινή. Οι επαγγελματίες φάνηκαν ιδιαίτερα δεκτικοί στο να δοκιμάσουν καινοτόμες λύσεις και να συνεργαστούν τόσο με την ομάδα του ΣΒΑΚ, όσο και με την τοπική κοινωνία, για ένα πιο βιώσιμο σύστημα κινητικότητας στην Κέα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με πολίτες και φορείς του νησιού, όπως με το γραφείο δημάρχου και το Δήμαρχο, κατοίκους και επαγγελματίες διαφόρων οικισμών της Κέας, καθώς και τους υποψήφιους δημάρχους ή συνεργάτες τους.

Αυτοψία

Ταυτόχρονα, η ομάδα του ΣΒΑΚ πραγματοποίησε έρευνα και αυτοψία σε σημεία και διαδρομές του νησιού, προκειμένου να καταγράψει ιδιοις όμμασι τις ανάγκες που σημειώθηκαν στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Οι συνεργάτες της εταιρείας “ΔΡΟΜΟΣ” βρίσκονταν στο νησί από την Πέμπτη 9 Μαΐου και πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα σε όλο το δήμο, καθώς και συνεντεύξεις προκειμένου να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας πλήρους εικόνας της υπάρχουσας κατάστασης του τόπου.

Την Κυριακή 12 Μαΐου το πρωί, σε συνεργασία με την Kea Terra Active πραγματοποιήθηκε αυτοψία στη παραθαλάσσια διαδρομή Κορησσία – Βουρκάρι – Στενό Κατσώνη με ηλεκτρικά ποδήλατα, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα ανάδειξης αυτής της διαδρομής σε μια ασφαλή και -ούτως ή άλλως- ενδιαφέρουσα πορεία για κατοίκους και επισκέπτες.

Αντίστοιχα, με τη χρήση ηλεκτρικού ποδηλάτου επιχειρήθηκε η ανάβαση από το λιμάνι της Κορησσίας στην Ιουλίδα, όπου επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα που προσφέρει το συγκεκριμένο μέσο για σύνδεση μεταξύ οικισμών και σημείων ενδιαφέροντος του νησιού, ακόμα και σε διαδρομές με μεγάλες κλίσεις.

Επόμενα βήματα

Οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα αφορούν στα ακόλουθα:

 • συλλογή στοιχείων από τους φορείς και τους επαγγελματίες του νησιού, μέσα από τηλεφωνικές ή δια ζώσης συνεντεύξεις
 • διανομή ερωτηματολογίου στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού που αφορά στις συνήθειες μετακίνησής τους κατά τη θερινή περίοδο. Για την ψηφιακή συμπλήρωσή του μεταβείτε εδώ: https://www.surveymonkey.com/r/kea1
 • τυχόν πρόσθετες έρευνες και μετρήσεις κατά την θερινή περίοδο
 • υπογραφή Συμφώνου Συνεργαζόμενων Φορέων
 • υποβολή προς σχολιασμό από τον Δήμο, τους φορείς και τους πολίτες του πρώτου μέρους της Έρευνας που αφορά την Ανάλυση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων του νησιού στον τομέα των μεταφορών

Κατάλογος φορέων και κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπήθηκαν

 1. Δήμος Κέας (Δήμαρχος, γραφείο δημάρχου, στελέχη υπηρεσιών του δήμου)
 2. Υποψήφιοι-ες Δήμαρχοι Κέας
 3. Λιμεναρχείο
 4. Αστυνομία
 5. Επιχείρηση Τουριστικών Μεταφορών «KeaTour»
 6. Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κέας “Η Πρόοδος 1945”
 7. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Κέας
 8. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ποισσών “Αγ.Ισίδωρος”
 9. Σύλλογος Στηριξης ΠΠΙ Κέας “Ο Ερασίστρατος”
 10. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κορησσίας
 11. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου με Τάξεις Λυκείου
 12. Επαγγελματίες
 13. Κάτοικοι

Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και:

 • την φωτογράφο Ελένη Τάξερη για την εθελοντική φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης
 • τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων κύριο Πούλη για την φιλοξενία
 • την Kea Terra Active για την ξενάγηση με ηλεκτρικά ποδήλατα
 • την CITYZEN Parking & Services για την δωρεάν στάθμευση στο Λαύριο
 • την IDEAL Bikes για την παροχή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου
 • τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού για τη ζεστή φιλοξενία

Για το ΣΒΑΚ της Κέας μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ:

https://www.facebook.com/keasimp/

https://kea.simp.gr/